Киноата е хранително съкровище, богато на полезни вещества и е важен

...
Киноата е хранително съкровище, богато на полезни вещества и е важен
Коментари Харесай

Наричат я хранително съкровище, ползите от нея не могат да се съберат на един ред

Киноата е хранително богатство, богато на потребни субстанции и е значим детайл във вегетарианската и здравословната хранителна диета. Това зърно е известно със своите многостранни изгоди за здравето. Киноата е отличен източник на протеини, фибри, витамини и минерали, като фолиева киселина, магнезий, желязо и цинк. Киноата е елементарно смилаема и подобаваща за хора с разнообразни диетични ограничавания. Тя оказва помощ за управление на кръвната захар, подкрепя положителното действие на сърцето и усъвършенства храносмилането. Киноата е идеална добавка към разнородни ястия, осигурявайки им усет и хранителна стойност.

Защо да консумираме киноа?

Киноата е псевдо зърно. Това значи, че тя е главно зърно, сходно на амарант и елда. Съществуват разнообразни типове киноа с друг цвят като бяла, черна и алена. Около 180 г сварена киноа съдържа 222 калории, 8 г протеин, 39 г въглехидрати, 5 г фибри, 3,5 г мазнини, фолат, фосфор, манган, мед, желязо, цинк, калий, магнезий, витамин В6 и витамин Е.

Притежава антиоксидантни качества. Съдържащите се в киноата антиоксидантни и противовъзпалителни растителни съединения имат обилни изгоди за здравето. Кверцетинът и кемпферолът, две от главните флавоноидни съединения в киноата, са изследвани за своите удобни резултати върху здравето. Те работят като антиоксиданти, защитавайки клетките от увреждания, провокирани от свободни радикали. Включването на храни като киноа в диетата може да усъвършенства цялостното здраве и да помогне за отбраната против някои болести и обща смъртност. Това акцентира значимостта на консумирането на същински храни, които оферират освен витамини и минерали, само че и скъпи растителни съединения.

Подходяща при безглутенов режим. Някои хора с нетърпимост към глутен, като тези с целиакия или сензитивност към глутен, се нуждаят от безглутенови храни. Киноата е отличен избор, защото е естествено без глутен и е пълноценна храна. Тя предлага опция за пшеницата, ечемика и ръжта. В съпоставяне с доста безглутенови артикули, които са рафинирани, киноата дава значими хранителни субстанции като фибри, фолат, цинк и магнезий, които постоянно липсват в безглутеновите диети.

Богата е на потребни нутриенти. Много хора изпитват недостиг на значими хранителни субстанции, в това число фолат, калий, желязо и магнезий, както и фибри. Киноата предлага решение, богато на фибри и с високо наличие на магнезий, калий, желязо и фолат, които са от значително значение за здравето, написа puls.bg. Тя е изключително потребна по време на бременност заради значимата си роля в развиването на плода. Въпреки че киноата съдържа антинутриенти като сапонини и танини, те могат да се понижат посредством изплакване или накисване преди готвене, като се улеснява усвояването на минералите. Освен това, високото наличие на оксалати може да провокира проблеми за хора с камъни в бъбреците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР